#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zbrždění puberty

Dotaz, 21. 10. 2021

Dobrý den, v závislosti na muj dotaz, který byl 9.10. zodpovězen přidávám doplňující údaje ohledně rustu syna. Muzete se prosím ještě podívat na informace ohledně výšky, zda by mohly ovlivnit Váš názor na podání nebo nepodání léku na zbrždění puberty? Moc Vám děkuji.
Puvodní dotaz: Dobrý den, obracím se na Vás s žádosti o radu ohledně léčby mého syna. Synovi (nyní 10 let) byla diagnostikována časná puberta (opakové výsledky odběrů krve a magnetické rezonance jsou v pořádku, nebyla nalezena příčina). Dle posledního RTG zápěstí je jeho kostní věk 13 let. Je možné zahájit léčbu vedoucí k zastavení nebo zpomalení průběhu puberty v jakémkoliv věku nebo je zde věkový limit pro max. kostní věk?
Odpověď: Dobrý den, z dodaných dat je obtížné posoudit, jestli blokáda puberty by měla význam. Obecně - kostní věk je pokročilý a zahájení léčby při tomto kostním věku by mohlo zastavit tzv. pubertální růstový výšvih a dospělá tělesná výška by mohla být ještě menší než u dítěte s časnou/ předčasnou pubertou.

Pohlaví dítěte
Výška otce 189 cm
Výška matky 162 cm
Porodní hmotnost 3170 kg
Porodní délka 48 cm
Délka těhotenství při porodu
Dostupné údaje o výšce

4 roky - 108 cm
5 let - 116 cm
6 let - 123,5 cm
7 let - 131 cm
8 let - 138 cm
9 let - 144 cm
10 let - 150 cm

MUDr. Stanislava Koloušková, CSc., 2. 11. 2021

Dobrý den,
analýzou růstové křivky se jeví, že od 5. roku došlo k mírnému urychlení růstu, t.č. je však růstová rychlost konstantní – výšky mezi 8. – 10. rokem se pohybují kolem 90. percentilu, což svědčí o tom, že puberta běží fyziologicky, je tedy velmi pravděpodobné, že jde o časnější pubertu v rámci populační normy nikoliv o předčasnou pubertu. Základní otázkou v tomto případě je, zda byl kostní věk správně odečten. Existuje řada metod a tam může dojít k nepřesnostem. Jinak pro vaši informaci – nástup puberty u chlapce od 9 let považujeme za normu. Domluvte se svým dětským lékařem.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.