#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 12. 3. 2020

Dobrý den,
rád bych položil dotaz týkající se svého syna, kterému je nyní 11,5 roku. Aktuálně měří 136 cm, celý jeho život roste na úrovni cca 3. percentilu. Váží 30 kg. Výška otce je 174cm a matky 165cm. Pravidelně chodíme na půlroční kontroly na endokrinologii, kde paní doktorka konstatuje, že roste svým tempem a že je možné, že v pubertě poroste více a rychleji. Před cca jedním rokem mu paní doktorka dělala krevní odběry a všechny výsledky jsou v pořádku, včetně výsledků na růstový hormon. Jinak je syn zdravý, bez obtíží. Méně jí, je v jídle trochu vybíravý.
Chtěl bych se zeptat, zda by (i přes výsledky testů na růstový hormon, které jsou OK) neměl být případně synovi aplikován růstový hormon, případně jiná léčba? Nebo to v tomto případě nedává smysl a je to opravdu dáno jeho genetickou výbavou? Zároveň bych rád konstatoval, že si uvědomuji, že jako rodiče jsme malého vrůstu a neočekám, že syn vyroste do výšky 2 m :-). Jenom bychom rádi s Vámi tuto záležitost konzultovali.
Předem díky za reakci.
Milan

prof. MUDr. Václav Hána, CSc., 14. 3. 2020

Dobrý den, přestože nemám k dispozici výsledky konkrétních testů ani růstovou křivku (rád bych znal například kostní věk, to by mohlo pomoci lépe poradit), spíše soudím skutečně na familiárně či geneticky podmíněný menší vzrůst. Pokud Váš syn roste trvale okolo 3. percentilu, normálním růstovým tempem, v souladu s výškami rodičů, o poruchu růstu nejde. Cestu k růstovému hormonu za těchto okolností nevidím, jednak proto, že všechny nově zařazované děti musí splnit jednoznačně mezinárodním konsenzem daná kritéria pro zahájení léčby (což Váš syn jistě po vyloučení deficitu růstového hormonu nesplní) a jednak proto, že by mu tato léčba nepomohla. Dětem s familiárně podmíněným menším vzrůstem růstový hormon nepomůže.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.