Poradna děti

Na dotazy v poradně odpovídají:
prof. MUDr. Zdeněk Šumník, Ph.D.,
MUDr. Stanislava Koloušková, CSc.,
a doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc.,
z Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice
v Motole a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Váš dotaz bude po zodpovězení sloužit jako zdroj informací také dalším uživatelům se stejnými či podobnými obtížemi, z těchto důvodů jsou všechny dotazy zveřejňovány. Není nutné uvádět Vaše celé jméno, stačí jméno křestní nebo přezdívka. Žádostem 
o nezveřejnění nemůžeme vyhovět. Děkujeme za pochopení.
Další informace o poskytované službě najdete v plném znění prohlášení.

Položit dotaz do poradny

Vaše dotazy

Hlídání růstu dcery

Dotaz, 23. 12. 2021

Hezký den, ráda bych se zeptala na růst dcery - nar.5/2011, 41+2 tt. Zhruba v říjnu 2018 jsme navštívili pediatra z důvodu bolesti v oblasti levé bradavky, nahmataná zduřenina,která později odezněla. V únoru roku 2019 se objevila zduřenina i pod druhou bradavkou, přidal se zpět i růst levé. Začala si často stěžovat na chlad, velká potřeba jídla, skokový růst. Navštívili jsme lékaře, uděláno sonografické vyšetření vaječníků, odběr krve - hormony, rtg ruky. Vše bylo naprosto v pořádku, jen kostní věk byl cca o 1,4 roku nepřed. Dcera nyní - přesně dva dny po 10,5 narozeninách začala menstruovat. (Přesně v den, kdy zároveň onemocněla covid-19 ) . Ráda bych se zeptala, zda je potřeba její růst ještě nějak hlídat. Děkuji za odpověď

prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 29. 12. 2021

Dobrý den, nemyslím, že by bylo nutné její růst pravidelně sledovat. Jde o časný nástup puberty s příznivou růstovou prognózou, tedy často vídanou variantu normy. S pozdravem

Očkování dítěte proti covid-19

Dotaz, 22. 12. 2021

Dobrý den, mám dotaz k aktuálnímu tématu očkování, vakcína se nedoporučuje pro děti pod 5let.....syn má 7let,ale kostní věk 4,5roku.....pokud by rostl jako běžné dítě, nechali bychom jej jednoznačně očkovat, ted ale nevíme...hraje toto roli? Děkuji Vám, Kovaříková

prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 29. 12. 2021

Dobrý den, nemyslím, že by opožděný kostní věk cokoli měnil na vhodnosti vakcinace. Na Vašem místě bych ho nechal očkovat. S pozdravem

Růst na 10. percentilu

Dotaz, 21. 12. 2021

Dobrý den, Datum narození 10.6.2017 Růst dcery sleduji od 18m. Její výška je podprůměrná, je však cca na 10 percentilu. Měla bych řešit její vzrůst s odborníky v tomto věku? Děkuji

prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 29. 12. 2021

Dobrý den, Vaše dcera roste v posledních letech mezi 10. a 25. percentilem, normální růstovou rychlostí, bez opožďování. Nemyslím, že by nyní profitovala z vyšetření u dětského endokrinologa. J...

Kontrola růstu syna

Dotaz, 21. 12. 2021

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je růst syna vpořádku. Je mi jasné, že bude malý, vzhledem k výšce rodičů. Ale roste pod 3. percentilem, vzdaluje se mu postupně. Manžel měl růst opožděný a vyrostl až po 17. (18.) roce, ve 14 letech měl 145 cm. Druhý mladší syn, teď na 7 letech měří o 9,5 cm více než druhý v 7 letech. Děkuju

prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 29. 12. 2021

Dobrý den, Váš syn roste skutečně poměrně hluboko pod 3. percentilem. Je jistě možné (možná pravděpodobné), že se jako v případě jeho otce jedná o tzv. konstituční opoždění růstu a puberty, nic...

Budu ještě růst?

Dotaz, 14. 12. 2021

Dobrý den,chtěla bych se zeptat. Je mi 14 let ,51 kg a mam 162-163 Cm. Moje mamka je tak cca o půl hlavy menší bych řekla. U mého otce přesně nevím,mamka říkala ze něco přes 180. Strašně mi vadi moje výška protože bych chtěla být vyssi. Myslíte ze budu ještě růst?

prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 29. 12. 2021

Dobrý den, to záleží na časování a průběhu puberty, nicméně ve 14 letech růst většiny dívek postupně končí. Ovlivnit Vaši výšku nelze. S pozdravem

Kontrola růstu

Dotaz, 14. 12. 2021

Dobrý den, zajime mě zda je růst v pořádku, vždy byl hodně drobný. Vývoj je v pořádku, žádná velká nemocnost není. Děkuji za odpověď

prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 29. 12. 2021

Dobrý den, Váš syn roste v posledních letech trvale okolo 3. percentilu, bez opožďování. Jeho aktuální růstové pásmo odpovídá dědičným předpokladům. Proto se nyní nejedná o poruchu růstu. S...

Růst 2 cm za 14 dní

Dotaz, 14. 12. 2021

Je možné že syn, čerstvě 7 let, vyrostl o 2cm za 14 dní?

prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 29. 12. 2021

Dobrý den, růstová rychlost není konstantní, v průběhu dětství se může měnit poměrně výrazně, nicméně v tomto případě soudím spíše na přesnost měření a/nebo na jinou denní dobu při měření. R...

Léčba růstovým hormonem a očkování

Dotaz, 12. 12. 2021

Dobrý den, rád bych se zeptal na aktuální otázku ohledně očkování proti Covid-19 a současné aplikace růstového hormonu. Syn si píchá již cca 3 roky růstový hormon Norditropin SimpleXx. Nyní aplikujeme denně 0,8 mg injekčně. Potřebovali poradit zda je vhodné nechat syna očkovat proti Covid-19. Syn má jinak veškerá povinná očkování včetně dobrovolného proti meningokokům. Léčen růstovým hormonem je v nemocnici v Motole. Léčbu snáší dobře a jiná chronická onemocnění nemá. Děkuji moc za odpověď a radu. Hezký den

prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 20. 12. 2021

Dobrý den, léčba růstovým hormonem není v žádném případě kontraindikací očkování proti covid 19, vakcinaci doporučuji. S pozdravem

Odhad budoucí výšky

Dotaz, 12. 12. 2021

Dobrý den, prosím Vás o odhad konečné výšky a doporučení. Děkuji

prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 20. 12. 2021

Dobrý den, predikovat finální výšku v tomto případě - omlouvám se - není možné. Záleží na kostním věku, stádiu puberty (Tanner se sestává z různých hodnocení, pro mě optimální M/resp. B) a biochemic...

Výrazný růst před pubertou

Dotaz, 3. 12. 2021

Dobry den, moc prosím o radu. Dcera narozena 11/2013. Vždy byla vyšší, ma vyšší rodiče. Váha je v normě, je stihla. Nicméně v poslední době ji natikaji prsa a rostou chloupky. Muže byt výrazný růst v posledním roce způsoben růstovým spurtem před pubertou? Jaké vyšetření či léčbu byste doporučil? Lze při hormonální léčbe nebo i bez ni nějak přesně odhadnout vzrůst dítěte? Sama svoji výšku 180 cm považuji za hraniční (i když bych ji nemenila, jsem za ni rada), ale vyšší bych už byt rozhodne nechtěla a obavám se toho u dcery. Děkuji.

prof. MUDr. Zdeněk Šumník, 20. 12. 2021

Dobrý den, vysoká růstová rychlost v posledním roce může skutečně souviset s časným nástupem puberty, což je před 8. rokem věku poměrně neobvyklé. Proto bych se velmi přimlouval za vyšetření v...