Poradna děti

Na dotazy v poradně odpovídají:
prof. MUDr. Zdeněk Šumník, Ph.D.,
MUDr. Stanislava Koloušková, CSc.,
a doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc.,
z Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice
v Motole a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Váš dotaz bude po zodpovězení sloužit jako zdroj informací také dalším uživatelům se stejnými či podobnými obtížemi, z těchto důvodů jsou všechny dotazy zveřejňovány. Není nutné uvádět Vaše celé jméno, stačí jméno křestní nebo přezdívka. Žádostem 
o nezveřejnění nemůžeme vyhovět. Děkujeme za pochopení.
Další informace o poskytované službě najdete v plném znění prohlášení.

Položit dotaz do poradny

Vaše dotazy

Dotaz

Dotaz, 28. 2. 2020

Dobrý den Na Vašich stránkách jsou rady jakým způsobem zvýšit přirozenou produkci růstového hormonu v těle. Rád bych se Vás zeptal, jaké doplňky stravy můžou užívat děti, aby doplnili melatonin a kyselinu gama-aminomáselnou kromě toho že jedí normální stravu? Syn má celiakii, měří 135 cm. Je mu 8,5 roku. Při poslední kontrole u doktora ohledně celiakie nám bylo zděleno že má hraniční výsledky na štítnou žlázu a za dva měsíce máme jít znovu na kontrolu. Za poslední půlrok vyrostl 1 cm. Doposud rostl dle 50% percentilu, ale teď nějak začíná zaostávat. Rád bych ho trošku podpořil v jeho růstu alespoň tím že se snažíme dodržovat tipy na zvýšení produkce růstového hormonu které píšete na Vašich stránkách (kromě půstu, to by neprošlo). Můžete mi dát tipy jaké doplňky stravy s melatoninem a kyselinu gama-aminomáselnou může užívat a v jaké dávce? Děkuji

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 29. 2. 2020

Dobrý den, doplňky stravy u dětí (k ovlivnění melatoninu a kyseliny gama-aminomáselné ...) se naše poradna nezabývá. Pokud jde o celiakii, podezření z onemocnění štítné žlázy a o zpomalení...

Dotaz

Dotaz, 28. 2. 2020

Dobrý den, dcera 3 a půl roku měří pouze 90,5 cm. Za půl roku vyrostla jen o 3 a půl cm. Myslíte, že je to standardní růst nebo je opožděný? Jinak je zdravá a nemá jiné problémy. Děkuji za odpověď.

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 29. 2. 2020

Dobrý den, rozbor růstové křivky ukazuje u vaší dcery postupné zpomalení růstu již v průběhu 1. roku věku. Při narození byla její délka střední, v 18 měsících se posunula na dolní hranici normy,...

Dotaz

Dotaz, 25. 2. 2020

Dobry den, Zacina me znepokojovat vyska syna. Kojeny byl do 6mes výhradně, pote klasicke prikrmy. Celkove kojen ke strave do 1.5roku. Nyni ji vse, ovoce, zrlenina, maso, mleko pije rano plnotucne z farmy (umele jiz rok nedavam, odmital). Obcas vyloudi nejakou dobrotu. Pohybu mame myslim dost, presto, ze je baculatejsi, je obratny, krasne jezdi na koloodrazedle. Je vesely, krasne spi, dlouho je i bez plen. Zadne zazivaci ani jine potize nema, rekla bych zdravy kluk. Ale necgci, aby byl trpaslicek. Za tyden jdeme na 3l prevenci, tak nevim zda uz tlacit na nejake vysetreni rustu? Dekuji a hezke dny

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 29. 2. 2020

Dobrý den, při preventivní prohlídce ve věku 3 let je celkově posouzen zdravotní stav, růst a vývoj dítěte. Tělesná výška vašeho syna je nyní při dolní hranici výškové normy pro stejně staré...

Dotaz

Dotaz, 25. 2. 2020

Dobrý den, syn je zdravý, nebývá nemocný. Plně kojený 6 měsíců, poté příkrmy. Kojení jsem ukončila v roce a čtvrt. Chuť k jídlu má, jí pestrou stravu. Od 21 měsíců máme zjištěnou alergii na bílkovinu kravského mléka, ale snažím se to kompenzovat rostlinným mlékem (především mandlovým pro jeho obsah vápníku). Do té doby po zavedení příkrmů a jídla často zvracel. Bílkovina mléka mu způsobovala zánět na jícnu. Od vyřazení mléčných složek je bez zvracení. Vždy byl statnější, má dost svalové hmoty. Tintítko to není, ale je proti vrstevníkům nejmenší. Naše dětská doktorka ho chce zatím jen sledovat a častěji měřit. Prosím o zhodnocení, zda je tento postup v pořádku a o případné vysvětlení k jeho růstu. Předem děkuji

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 29. 2. 2020

Dobrý den, lze doporučit měření tělesné délky u dětského lékaře v intervalu cca 3 měsíců, další postup podle vývoje růstové křivky, případně podrobnější vyšetření, pokud by se růst nelepšil.

Dotaz

Dotaz, 24. 2. 2020

Dobrý den, dcera po nižší porodni váze (zdvojená děloha, konec pánevní) do roka vše dohnala a dobře prospívala, v roce a půl ale praktická doktorka naměřila jen 77cm. Až na mé upozornění tomu věnovala poznámku, že je to jistě nedostatkem železa (neprokázalo se - železo nízké, ale ne pod limity) a kojením. Další kontrolu nenaplánovala. V tuto chvíli má dcera téměř dva roky, není kojená, ale stále má pouze 82cm. Starší děti jsou spíše vyšší, tak se obáváme, že to není v pořádku? Děkuji.

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 29. 2. 2020

Dobrý den, tělesná délka dívky 82 cm ve věku téměř 2 roky je přibližně na stejné úrovni v růstovém grafu, jako byla délka 77 cm ve věku 18 měsíců. Růst mezi 18. a 23. měsícem lze tedy u vaší...

Dotaz

Dotaz, 22. 2. 2020

Dobrý den ,mého syna trápí už dlouho jeden problém a ráda bych dostala nějákou radu. Má čerstvě 15 let a měří pouze 160cm. Nohu má docela velkou, 43-44. Doktorka řekla at ještě počká že má ještě čas. Jenže ho to hrozně štve, když jsou holky ze třídy vyšší než on a vypadá na 12let. Nevíte jak se takové věci řeší? Něexistují nějáké lázně na toto? Děkuji moc. Ještě chci dodat že, má bratra který má 180 cm.

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 23. 2. 2020

Dobrý den, k odhadu dalšího růstu je třeba posoudit nejen celkový zdravotní stav a výšku rodičů, ale i denní režim, stav výživy a dosavadní růst, určit dosažený stupeň biologické zralosti -...

Dotaz

Dotaz, 20. 2. 2020

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je tempo růstu mého syna v normě. Od 6m do 2 let jsme léčili těžký atopický exém, dlouho nechtěl kousat, takže do 2 a 3/4 měl mixovanou stravu. Teď už vše kouše, ale na začátku toho jedl samozřejmě méně, než když měl umixováno. Kojen částečně 2 měsíce, poté UM do 1 roku. Jinak bez nemocí, očkován Hexacimou a MMR - vše s odkladem. Děkuji za informace.

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 20. 2. 2020

Dobrý den, při narození byla délka a hmotnost vašeho syna nízká - jednalo se o novorozence malého pro svůj gestační věk. Nicméně, po narození se jeho růst zlepšil, i když jeho růst a vývoj byl...

Dotaz

Dotaz, 19. 2. 2020

Dobrý den, mám dotaz ohledně růstu mého syna. Roste na 50. percentilu, avšak v nižším pásmu než my jako rodiče. V rodině jsou všichni vysocí. Syn váží cca 19 kg. Je zdravý, chytrý i pohybově nadaný. Může být pomalejší růst způsoben tím, že je z druhého těhotenství, přičemž mezi dětmi je jen 18 měsíců věkového rozdílu? Myslím tím, zda tělo matky nemůže být vyčerpané a dítěti se nedostane dostatečné výživy v těhotenství a po narození. Obě děti byly do roka kojeny. Dcera je naopak vysoká, v 7 letech cca 135 cm. Doporučili byste případně nějaká vyšetření či opatření. Děkuji.

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 20. 2. 2020

Dobrý den, růst vašeho syna je plynulý a mělo by tedy být vše v pořádku - je zdravý, šikovný... Podle očekávané výšky v dospělosti (vypočtené podle výšky rodičů) je jeho výšková pozice na 50....

Dotaz

Dotaz, 18. 2. 2020

Dobrý den, naše dcera vždy patřila mezi větší děti. V 10ti letech a 8 měsících ji nastoupila menstruace. V té době měřila asi 156, v 11ti letech 157. Nyní je jí 11 a 3 měsíce a má pořád stejně. Bojíme se, aby ještě vyrostla a měla alespoň mou výšku. Před Vánoci dostala menstruaci po týdnu a nekončila, gynekoložka ji předepsala "hormonální náraz" Estrofem na 2dny a pak Proveru další 2 cykly. Nemohly tyto hormony ještě utlumovat růst? Dá se v současné době nějak růst podpořit? Samozřejmě i se 157 cm bude zcela normální, ale přeci jen hodně malá. Děkuji.

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 20. 2. 2020

Dobrý den, u vaší dcery lze předpokládat tzv. časný nástup puberty (uvádíte, že byla vždy větší a měla dříve 1. menstruaci). Její vyšší výška souvisela s urychlením biologického zrání a tím i...

Dotaz

Dotaz, 18. 2. 2020

Dobry den, muj dotaz zni, zda mam podle Vas nejak resit vysku syna. Podle grafu se pohybuje na nejakem 10 percentilu, ale vzhledem k nasi vysce bych predpokladala, ze doroste do vyssi vysky, nez je predbezna prdpovezena výška v dospelosti okolo 170cm.

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 20. 2. 2020

Dobrý den, očekávaná výška v dospělosti podle výšky rodičů je u vašeho syna vyšší, než 170 cm (dolní hranice očekávané výšky je 177 cm). Současný stav sám o sobě nemusí ještě znamenat poruchu...