Poradna děti

Na dotazy v poradně odpovídají:
prof. MUDr. Zdeněk Šumník, Ph.D.,
MUDr. Stanislava Koloušková, CSc.,
a doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc.,
z Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice
v Motole a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Váš dotaz bude po zodpovězení sloužit jako zdroj informací také dalším uživatelům se stejnými či podobnými obtížemi, z těchto důvodů jsou všechny dotazy zveřejňovány. Není nutné uvádět Vaše celé jméno, stačí jméno křestní nebo přezdívka. Žádostem 
o nezveřejnění nemůžeme vyhovět. Děkujeme za pochopení.
Další informace o poskytované službě najdete v plném znění prohlášení.

Položit dotaz do poradny

Vaše dotazy

Dotaz

Dotaz, 8. 5. 2024

Dobrý den,
náš druhý syn naším pohledem zaostává v růstu za gen. dispozicí a v čase se tento trend prohlubuje. Syn si toho všímá a trochu ho to trápí, zřejmě i proto že starší bratr je poměrně vysoký 184 cm (15 let) a i zbytek rodiny je vysoký.
Rád bych věděl, zda je možné tento vývoj zvrátit a zda je jeho růst možné podpořit (např. terapií RH).
Děkuji za odpověď.
Tomáš.

Odpověď odborníka, 16. 5. 2024

Dobrý den, při porovnání růstových údajů vašeho syna přibližně s odstupem 1 roku je růst chlapce plynulý (výšková pozice a růstové tempo). Jeho výšková pozice ve sledovaném období odpovídá 25....

Dotaz

Dotaz, 20. 4. 2024

Dobrý den,
dcera je velmi drobná,vychazí 3. percentil. Její 2 sourozenci jsou oba vyššího vzrůstu (sestra 80.percentil a bratr 75.percentil). Doporučili byste dle dostupných dat návštěvu endokrynologa?
Děkuji

Odpověď odborníka, 7. 5. 2024

Dobrý den, ve 22 měsících je obtížné posuzovat růst a odhadovat definitivní výšku. Na první pohled se zdá, že u dcery vítězí genetika matky (160 cm). Neznepokojujte se a pokud dcera dosáhne...

Dotaz

Dotaz, 18. 4. 2024

Přeji dobrý den,
mám obavu jestli dcera stihne vyrůst. V 9 letech
dceři pediatrička dělala z důvodu mých obav odběry a výsledky byly dobré. Může pediatr z vyšetření krve poznat problém s růstovým hormonem? Máme se raději objednat do růstové poradny, jsme z Brna. Jde to i bez doporučení pediatra . Nejsem si jistá jestli by nás p. doktorka podpořila,už dvakrát mě řekla ,že je to zbytečné. Nechtěla bych něco zameškat a hlavně už není moc času. Děkuji moc s pozdravem

Odpověď odborníka, 7. 5. 2024

Dobrý den, podle růstových dat vaše dcera roste velmi dobře, vzhledem k vašim výškám. Výška v dospělosti závisí na pubertě z růstových dat soudím, že puberta teprve začíná.

Dotaz

Dotaz, 16. 4. 2024

Dobrý den,

trochu mě znepokojuje výška staršího 9 letého syna. Oproti všem vrstevníkům je o dost menší, přitom s manželem jsme výškově průměrní. Pediatrička říká, že je sice menší, ale stále v normě. Mladší syn (oba rodiče stejní) je teď ve třech letech o 9 cm vyšší než byl starší syn v jeho věku. Co jsem porovnávala jejich výšky dle očkovacího průkazu tak v roce byl mladší syn o 2 cm vyšší, v 18 měsících už o 3 cm a jak jsem psala výše, ve třech letech je tam rozdíl už 9 cm.
Myslíte, že to může starší syn ještě “dotáhnout” nebo by bylo vhodné začít to řešit?
Děkuji,

Odpověď odborníka, 7. 5. 2024

Dobrý den, váš syn roste trvale kolem 3-10. percentilu, což svědčí proti nedostatku růstového hormonu. Na růstu se uplatňuje výživa, genetická potenciál (výšky rodičů) a puberta. Doporučuji...

Dotaz

Dotaz, 16. 4. 2024

Dobrý den,

s manželem si děláme strost, aby naše nyní šestiletá dcera jednou zastavila svůj růst pokud možno pod/ okolo hranice 180 cm.
Je nám jasné, že je nyní ještě moc brzo jakkoliv zasahovat, ale chceme se informovat o možnostech a připravit se, a až/když nastane čas vybrat to nejlepší řešení pro naši dceru. A vědět kam se vůbec máme obrátit.

Já i manžel jsem velcí. Před otěhotněním jsme si nechali udělat i geneticke testy a vše je vpořádku.

Naše dětská lékářka nás s dcerou, poté co jsme s ní probrali naše obavy ohledně růstu dcery, zaslala do nemocnice kde byl dceři proveden rentgen ruky, aby se zjistilo jestli roste v normě nebo jestli jsou nějaké výchylky.
Vše vpořádku rentgen kosti ruky ukázal přesně na její věk.

Naše dětská lékařka k nám byla upřímná a potvrdila, že se s našimi obavami kvůli zpomalení/zastavení růstu ještě nesetkala, že má většinou opačné dotazy od rodičů chlapců.

Chtěla bych se vás zeptat:

1. Jaké má medicína co nejšetrnější možnosti pro zpomalení/ zastavení růstu
2. Na jaké lékaře(obor) se máme ohledně zpomalení/ zastavení růstu obracet
3. V jakém věku dítěte by bylo nejvhodnější začít zpomalení řešit

Četla jsem, že když dívka dostane svou první menstruaci, že růst více méně ukončí. Již si nepamatuji jak to bylo u mě, ale vím, že těch 183 cm jsem měla již na základní škole v 8 třídě.

Děkuji

Odpověď odborníka, 7. 5. 2024

Dobrý den, zatím vaše dcera roste podle vašich výšek, tedy 97. percentil. Doporučuji navštívit ambulanci dětské endokrinologie, ideálně ve Fakultní nemocnici Motol.

Dotaz

Dotaz, 16. 4. 2024

Dobrý den,
syn , aktuálně 6,5 let, je sledován na endokrinologii pro malý vzrůst....dosavadní krevní testy byly v normě, ale růstový hormon vždy při spodní hranici. Poslední odběr letos v březnu.
Syn je drobný, ale aktivní bez dalších zdravotních obtíží.
Paní doktorka nám doporučila testování krve, které spočívá v podání nějakého sirupu, který by měl stimulovat produkci růstového hormonu a následnými odběry v průběhu dopoledne se určí, zda je tvorba dostatečná.
Můj dotaz zní, zda by například zjištění kostního věku rentgenem - který jsme neabsolvovali - nebylo možné zjistit další údaje, abych syna "netrápila" odběry - nesnáší je dobře. Samozřejmě nechci rozporovat postup paní doktorky, jen se snažím zjistit, jestli není i jiná - šetrnější metoda. Případně, jestli je ještě čas na toto vyšetření - dát třeba synovi rok...jestli se růst nerozjede....nevím, jestli v 6 letech můžeme něco zanedbat anebo je ještě prostor výše uvedené vyšetření na čas odložit?
Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka, 7. 5. 2024

Dobrý den, výška vašeho syna je pod 3. percentilem a vzhledem k vašim výškám je vyšetření produkce růstového hormonu je plně indikováno. Kostní věk v tomto věku má téměř nulovou výpovědní hodnotu...

Dotaz

Dotaz, 15. 4. 2024

Zdravím,syn Honzík 4 roky a 4 měsíce je ve školce nejmenší,na svůj věk je malej,tak máme obavu ,jestli
to máme začít s pediatrem či ne.Dekuji

Odpověď odborníka, 7. 5. 2024

Dobrý den, výška vašeho syna je pod 3.percentilemd, je menší než nejmenší děti v populaci. Pokud je zdraví a zcela v pořádku, proto doporučuji vyšetření v ambulanci dětského endokrinologa. Domluvte...

Dotaz

Dotaz, 15. 4. 2024

Dobrý den,

chtěla bych Vás poprosit o zhodnocení výšky syna, je nejmenší ve třídě již nějakou dobu. V současnosti jsou vrstevníci o hlavu vyšší než on. Je to v pořádku? Našla jsem, že chlapec ve 14 letech by měl mít výšku v rozmezí 162 - 173 cm. A dost mě to znepokojuje. Paní doktorka nám ale říká, že je vše v pořádku.
Já se léčím se sníženou funkcí štítné žlázy. Hormon štítné žlázy mu byl před rokem brán a prý vše v pořádku.
Děkuji moc za zhodnocení a radu. Nechtěla bych nic zanedbat.

Odpověď odborníka, 7. 5. 2024

Dobrý den, podle růstových dat se jeví velmi pravděpodobné, že syn teprve vstoupí do puberty. Většina vrstevníků v pubertě již je a proto jejich výška je vyšší. Nechte si vše vysvětlit pediatrem.

Dotaz

Dotaz, 14. 4. 2024

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se mám znepokojovat růstem syna, ve školce je ze stejně starých dětí nejmenší ze všech a dospělí mu odhadují věk menší než mu je minimálně o rok. Také si myslím že u kluka by to nebylo dobré kdyby byl moc malý, aby později neměl třeba nějaké potíže se sebevědomím protože se mu ostatní vrstevníci mohou třeba posmívat. Nerada bych něco zanedbala. Děkuji

Odpověď odborníka, 7. 5. 2024

Dobrý den, růst syna se pozvolna opožďuje, bylo by vhodné dítě vyšetřit a eventuálně ho poslat do ambulance dětského endokrinologa. Nyní je vhodná doba.

Dotaz

Dotaz, 14. 4. 2024

Dobrý den,

trápí mě celková drobnost syna. Aktuálně 2 roky a měsíc. Je narozený 33+1. Prvního půl roku mi přišlo, že krásně prospívá. Docela hezky přibíral a i délku rychle dohnal. Chápu, že postupně se růst a tempo přibírání zpomaluje, ale u syna mi to přijde zpomalení výrazné. V kolektivu stejně starých dětí je vždy nejhubenější a nejmenší. Pravidelně chodíme na převážení a přeměření k lékařce. Žádná speciální vyšetření nebyla provedena.
Je v tomto případě důvod k znepokojení? Případně doporučili byste nějaká vyšetření?
Dále by mě ještě zajímalo, zda je pravdivá informace, že výška dítěte ve dvou letech x 2 je jeho předpokládaná výška v dospělosti?
Děkuji a přeji hezký den.

Odpověď odborníka, 7. 5. 2024

Dobrý den, vzhledem k tomu, že jste menšího vzrůstu lze očekávat, že tak bude i u vašeho syna. Současná výška a věk není nyní znepokojující, vzhledem k časnému porodu je vhodné sledovat růst...