Poradna děti

Na dotazy v poradně odpovídají:
prof. MUDr. Zdeněk Šumník, Ph.D.,
MUDr. Stanislava Koloušková, CSc.,
a doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc.,
z Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice
v Motole a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Váš dotaz bude po zodpovězení sloužit jako zdroj informací také dalším uživatelům se stejnými či podobnými obtížemi, z těchto důvodů jsou všechny dotazy zveřejňovány. Není nutné uvádět Vaše celé jméno, stačí jméno křestní nebo přezdívka. Žádostem 
o nezveřejnění nemůžeme vyhovět. Děkujeme za pochopení.
Další informace o poskytované službě najdete v plném znění prohlášení.

Položit dotaz do poradny

Vaše dotazy

Dotaz

Dotaz, 2. 4. 2024

Dobrý den,
Navštěvujeme endokrinologa, ten nás tlačí do dinamickeho testu z kterého máme obavy a věříme, že se syn vytáhne. Manžel byl v dětství také malý, vyrostl až kolem 17 let. Synovi je tento týden 7 let. Můžeme ještě čekat, je opravdu ten test nyní nezbytný? Může se růst zastavit či měnit kostní věk, který je nyní příznivý? Za jakýkoliv další názor budeme vděční. Děkujeme.

Odpověď odborníka, 7. 5. 2024

Dobrý den, zcela nerozumín údaju "v 6 letech a na konci 6.roku", těžko dítě rychle vyroste 2,5 cm. vycházím z údajů mezi š. a 5. rokem, zde došlo k oklesu růstové rychlosti a osun z 25.P na...

Dotaz

Dotaz, 31. 3. 2024

Dobrý den, prosím, chci se zeptat na syna. Od narození je malý a drobný. Má být po kom. Já mám 157 cm, 45kg. (Moje maminka má 149 cm.) Nyní jsou synovi 4 roky. Pediatrička už asi rok zvažuje, zda syna poslat na endokrinologické vyšetření. Chci se zeptat, jestli si myslíte, že se opravdu jedná o poruchu růstu a měli bychom toto vyšetření absolvovat a jak konkrétně probíhá? Moc děkuji.

Odpověď odborníka, 2. 4. 2024

Dobrý den, souhlasím s paní doktorkou, bylo by to dobré. Přestože jste menšího vzrůstu, jeho postupné zpomalování růstového tempa je znepokojivé. Proto doporučuji vyšetření na dětské endokrinologii....

Dotaz

Dotaz, 30. 3. 2024

Dobrý den,
čím dál víc lidí si všímá nízkého vzrůstu mého nejstaršího syna. Ze třídy je výrazně nejmenší, působí o několik ročníků mladší, než jeho vrstevníci. Vždycky byl drobný, momentálně ho dorůstá 3,5 letá sestra (jiný otec).
Grafy na internetu ho hází pod 3.percentil a doporučují návštěvu odborníka... S dětskou doktorkou řešeno několikrát, odpověď pokaždé stejná, pokud mají rodiče oba kolem 160cm, kam byste chtěla, aby to dítě rostlo?
Chci si tedy jen ověřit z jiného zdroje, že je růst mého syna dostatečný vzhledem k výšce jeho rodičů.
Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka, 2. 4. 2024

Dobrý den, Váš syn se v růstu postupně opožďuje, což se mi příliš nelíbí, růstové tempo 4 cm/rok je pro tento věk nízké. Proto bych doporučoval navštívit dětského endokrinologa i vzhledem k...

Dotaz

Dotaz, 28. 3. 2024

Dobrý den. Dceři je teď čerstvých 8 let. Měří 128cm, váží 32kg. Cca od 5ti let začala být občasně cítit potem. Řešila jsem s pediatrem a následně na endokrinologii. Závěr byl, že je to normální a při dalších "potížích" kontrola. Když bylo dceři 7,5 let, tak jsem si všimla, že ji začíná růst pubické ochlupení na pyscích. Nejdřív 1-2 chloupky. Nyní už jich je víc. Absolvovali jsme opět vyšetření na endokrinologii. Pan doktor konstatoval, že prsa začínají růst a poslal nás na vyšetření kostního věku. To odpovídalo jejímu věku. Závěr - (cituji z lék.spravy) - nor m habitus, není zn. dospívání, Tanner 2, P2, M2. Kontrola na endo v červnu. Nyní jsem si všimla, že už se začíná pár pubických chloupků klubat i v "trojúhelníku".
Prosím co můžeme očekávat? Je zde něco k řešení, léčba? Či je to u některých dívek normální?
Já jsem jako malá byla též na vyšetření kvůli růstu prsou mezi 8-9 rokem (nepamatuji si přesně), menstruaci mám od 11 let. Může to mít dcera po mě? Mám strach, aby se nezarazila v růstu a nebyla menší než já. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka, 2. 4. 2024

Dobrý den, podle mého jde o vcelku typický "hraniční" nástup puberty, který dle současných doporučení většinou nevyžaduje léčbu. Je dobře, že kostní věk není urychlen, bude se ale pravděpodobně...

Dotaz

Dotaz, 28. 3. 2024

Dobrý den, chci se zeptat. Moje dcera má nejspíš Turnerův syndrom. Genetika vyšla pozitivní, že tam něco je, více se dozvíme až za týden. Moje otázka zní, kdy se začíná s léčbou růstovým hormonem u dívek s TS. Je jí rok a půl. Děkuji

Odpověď odborníka, 2. 4. 2024

Dobrý den, v každém případě je třeba vyčkat na výsledek genetického vyšetření. Pokud se potvrdí Turnerův syndrom, bude záležet na dynamice růstu. Vámi udávaná délka 66 cm v 18 měsících mi přijde...

Dotaz

Dotaz, 28. 3. 2024

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda-li řešit výšku syna. Syn je nyní v 10 percentilu, je drobný a ve svých 4 letech váží 14 kg. Přírůstek váhy za poslední rok 1 kg. Pediatr prý řeší až po 5 narozeninách. Děkuji

Odpověď odborníka, 2. 4. 2024

Dobrý den, Váš syn roste trvale na 10. percentilu, tedy v souladu s výškami rodičů a dlouhodobě příznivou rychlostí. O poruchu růstu se t. č. nejedná, není třeba se znepokojovat. Hmotnost hodnotit...

Dotaz

Dotaz, 28. 3. 2024

Dobrý den, syn ve 2 letech měří 85cm a váží 11,6kg. Je nejmenší ve všech kolektivech kamkoliv vejdeme. Chci se zeptat, zdali je důvod se znepokojovat a řešit výšku s odborníkem, abychom nic nezanedbali. Když se narodil, měl normální váhu i výšku (50cm, 3,2kg). Rostl normálně do zhruba roka a od té doby, je podle tabulek i našeho pediatra podměrečný. Váhu má od 1 roku pod 3. percentilem. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka, 2. 4. 2024

Dobrý den, výška 85 cm ve dvou letech je stále v normálních mezích. Bohužel jste nezaslala kompletní růstová data a není tak možné hodnotit růstovou dynamiku. Pokud ale roste stále v tomto svém...

Dotaz

Dotaz, 18. 3. 2024

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se màm začít znepokojovat pomalým růstem syna, ve školce je ze stejně starých dětí nejmenší, nerada bych něco zanedbala. Dle pediatra je při dolní hranici, ale stále v normě. Je celkem i drobný, teď v 5,5 letech má necelých 19 kg. Děkuji

Odpověď odborníka, 2. 4. 2024

Dobrý den, Váš syn roste trvale mezi 10. a 25. percentilem, tedy v souladu s výškami rodičů a dlouhodobě příznivou rychlostí. O poruchu růstu se t. č. nejedná, není třeba se znepokojovat.

Dotaz

Dotaz, 8. 3. 2024

Dobrý den,

Na konci března minulého roku se mi narodila druhá dcera, viz. výše uvedené údaje. Na pravidelné kontrole u pediatra v 11. měsících bylo zjištěno, že od poslední kontroly vyrostla pouze o 1,6 cm. Hmotnost je k délce přiměřená. Pediatrem mi bylo řečeno, že se uvidí, jak dopadne roční kontrola. Dcera jí spíše střídmě, je kojená, hlavně v noci.
Chtěla bych uvést, že moje první dcera se narodila s VVV jícnu a konečníku. Při druhém těhotenství jsme podstoupili molekulárně genetické vyšetření, které dopadlo v pořádku.
Ráda bych Vás poprosila o radu, zda mám vyčkat do roční kontroly nebo mám začít řešit dcery rychlost růstu již teď, případně na jaké pracoviště se mám obrátit?
Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka, 2. 4. 2024

Dobrý den, růstová dynamika Vaší dcery je skutečně důvodem ke znepokojení. Je jistě možné čekat do 12. měsíce, ale vzhledem k tomu, že pravděpodobnost rychlého obnovení růstu vidím spíše jako...

Dotaz

Dotaz, 19. 3. 2024

Dobry den, dcera (nar. 11/2012) ma předpoklady k tomu byt vysoka, presto mam ale obavu, zda neni na svuj vek vysoka prilis. Zajimalo by me, jestli se da nejakym zpusobem rust zpomalit ci zastavit. Nas pediatr v tomto ohledu nic neresi s odkazem na rodinne predpoklady k vetsimu rustu.
Prvni znamky nastupujici puberty pozorujeme priblizne 1 rok.
Rychlost rustu vicemene odpovida rychlosti rustu matky, v poslednich cca 2 letech je dcera o 3-5cm vyssi, nez byla matka v jejim veku.
Rada bych dceri nechala zmerit kostni vek, pripadne i dalsi vysetreni. Pokud by mela vyrust nejak extremne, asi bychom radi zvazili nejake kroky k zastaveni rustu.
Mohli byste me pripadne i nasmerovat na konkretni pracoviste, ktere se temito problemy zabyva? Idealne v Praze ci Stredoceskem kraji.
Dekuji.

Odpověď odborníka, 1. 4. 2024

Dobrý den, souhlasím s Vaší interpretací, Vaše dcera rostle do 9 let okolo 97. percentilu, poté se začala v růstu urychlovat, neujspíše v souvislosti s časnější pubertou. Doporučil bych v prvním...