Poradna děti

Na dotazy v poradně odpovídají:
prof. MUDr. Zdeněk Šumník, Ph.D.,
MUDr. Stanislava Koloušková, CSc.,
a doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc.,
z Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice
v Motole a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Váš dotaz bude po zodpovězení sloužit jako zdroj informací také dalším uživatelům se stejnými či podobnými obtížemi, z těchto důvodů jsou všechny dotazy zveřejňovány. Není nutné uvádět Vaše celé jméno, stačí jméno křestní nebo přezdívka. Žádostem 
o nezveřejnění nemůžeme vyhovět. Děkujeme za pochopení.
Další informace o poskytované službě najdete v plném znění prohlášení.

Položit dotaz do poradny

Vaše dotazy

Pomalý růst postavy

Dotaz, 1. 2. 2021

Dobrý den, synovi je bude za 3 měsíce 14 let a měří 158cm je to málo a proč roste tak pomalu jak mu bylo 12let měřil 150cm cca Je to pomalý rust nebo něco jinyho?.

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 3. 2. 2021

Dobrý den, uvádíte, že váš syn má pomalé růstové tempo, konkrétní výškové údaje ale uvedeny nejsou, nemůžeme tedy jeho dosavadní růst více posoudit. Současná výška je v růstovém grafu přibližně...

Poranění růstové chrupavky

Dotaz, 29. 1. 2021

Dobrý den, je mi zatím 15 let, jsem narozen 26.3.2005. Mám dotaz ohledně zástavě růstu. Momentálně chodím k fyzioterapeutovi, kvůli bolesti zad z vadného držení těla. Včera jsem tam byl poprvé a ležel jsem na břichu a terapeut mi prohmatával záda bylo to docela nepříjemné. 3krát mi v zádech křuplo. Tedy můj dotaz zní, jestli při tom křupnutí nedošlo třeba k poranění růstové chrupavky.

MUDr. Stanislava Koloušková, CSc., 1. 2. 2021

Dobrý večer. K poranění růstové chrupavky jistě nedošlo, růstové ploténky jsou hlavně na končetinách. Vzhledem k aktuální výšce je růst pravděpodobně téměř u konce.

Dotaz

Dotaz, 25. 1. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se máme obávat pomalého růstu syna. V rodině máme malý vzrůst (má babička 150cm). Syn je zdravý, na nic netrpí - ale není to příliš velký jedlík. Čím přirozeně podpořit růst? Krevní odběry má v pořádku - po půl roce máme dojít na přeměření. Nedávno jsme zjistili, že manžel je přenašečem genu syndromu předčasného stárnutí - já ani syn zatím nejsme došetřeni - může to souviset? Jiné znaky syndromu nemá. Děkuji za radu, Lenka

MUDr. Stanislava Koloušková, CSc., 1. 2. 2021

Dobrý den, váš syn roste plynule pod 3. percentilem, což je lehce pod pásmem, které mu dáváte vy rodiče. Vzhledem k údaji o možném genu "předčasného stárnutí" by asi stálo za to navštívit specializovanou...

Dotaz

Dotaz, 25. 1. 2021

Dobrý den, Prosím Vás o zhodnocení růstu mého syna. Nyní ve 3 letech měří 100 cm a váží 14, 2 kg. Proti vrstevníkům je spíš menší a hlavně drobnější a hubenější, má úzká ramínka a hubené ruce i nohy. Stravu má pestrou, ale má často období, že jí více a pak zase období, že jí málo. Má to přímý vliv na rychlost růstu? Já mám při výšce 180 cm cca 72 kg a manžel pri výšce 187 cm 92 kg. Co si o tom myslíte? Dá se předpokládat, že bude tento růstový trend zůstávat a syn bude stále spíš menší, drobný a hubený? Nebo se může tento trend v pubertě výrazně změnit? Lze předpokládat jakeho vzrůstu bude syn v dospělosti? Děkuji mockrát za Vaši odpověď

MUDr. Stanislava Koloušková, CSc., 1. 2. 2021

Dobrý den, aktuální výška vašeho syna je nad průměrem pro daný věk, takže váš není malý. Roste však pod pásmem, které je dáno vaším vysokým vzrůstem (otec i matka). Pokud bude syn udržovat růst...

Dotaz

Dotaz, 21. 1. 2021

Dobrý den, mám 3 děti. Můj druhorozený syn roste výrazně pomaleji než prvorozený syn. Třetí je dcera a ta roste podobně jako první syn. Nyní v šesti letech již na staršího bratra ztrácí 10cm. Zda se vám prosím jeho růst v pořádku?

MUDr. Stanislava Koloušková, CSc., 1. 2. 2021

Dobrý den, váš syn roste plynule kolem 25. percentilu, což je pod rodinnou dispozicí, proto vás to zneklidňuje. Plynulé růstové tempo nesvědčí o problému, jeho definitivní výška bude záviset...

Dotaz

Dotaz, 20. 1. 2021

Dobrý den, prosím o posouzení růstu syna. Mezi vrstevníky je nejmenší. Děkuji, zdraví Havlíková

MUDr. Stanislava Koloušková, CSc., 1. 2. 2021

Dobrý den, růst vašeho syna neodpovídá rodičovským výškám, růst se stále zpomaluje, proto je indikováno okamžité vyšetření k objasnění růstové poruchy. Domluvte se svým dětským lékařem, který...

Dotaz

Dotaz, 19. 1. 2021

Dobrý den menuju se lenka horvatova měřim 180cm otec 160cm máme problém ze synem neroste je mu 14 let jmenuje se radek horvat můžete nam dát naki radi dekuji

MUDr. Stanislava Koloušková, CSc., 1. 2. 2021

Dobrý den, vzhledem k tomu, že nejsou k dispozici žádná data o růstu vašeho syna, tak se nelze vyjádřit. Domluvte se svým dětským lékařem a ten vám odpoví váš dotaz.

Dotaz

Dotaz, 14. 1. 2021

Dobrý den, prosím o posouzení růstu dcery, která má nyní 4 roky a aktuálně měří 92 cm (váha 13,9 kg). Velice Vám děkuji.

MUDr. Stanislava Koloušková, CSc., 17. 1. 2021

Dobrý večer, vaše dcera roste zcela mimo pásmo, které je dáno vašimi výškami. Doporučuji urychlené vyšetření ve specializované ambulanci dětského endorkinologa.

Dotaz

Dotaz, 8. 1. 2021

Dobrý den, prosím o posouzení růstu syna, nyní má 3,5 roku, výška 99 cm. Od narození řešíme atopický exém, zřejmě abkm, testy ji ale neprokázaly, nyní na doporučení alergologa dle testů držíme 2 měsíce nízkohistaminovou dietu (nízká hodnota DAO) a zřejmě mu pomáhá. Alergie na lepek v testech také nevyšla. V porovnání se starším synem je ale o 9 cm menší, mám obavu jestli alergie neovlivňují vstřebávání živin a tím i pomalý růst, ve školce je nejmenší. Nechci ho trápit nadbytečnými vyšetřeními, ale mám obavy, abych něco nezanedbala. Pediatr to hodnotí tak, že holt bude menší. Moc děkuji za odpověď.

MUDr. Stanislava Koloušková, CSc., 11. 1. 2021

Dobrý večer, pokud syn měří 99 cm ve 3,5 letech tak je pouze lehce pod pásmem, které je dáno vašimi výškami, dle dodaných dat se stav výrazněji nemění. Nechte se vést alergologem a pokud bude...

Dotaz

Dotaz, 7. 1. 2021

Dobry den mel bych dotaz , syn je vzrustu docela malej je mu 5 et a jeho vestevnici jsou o hlavu vetsi. S manzelkou jsme se rozhodli Vam napsat z duvodu dispivani at ma to v zivote jednoduši . Detsky pediatr tež se pozastavil nad jeho rustem

MUDr. Stanislava Koloušková, CSc., 11. 1. 2021

Dobrý večer, pokud syn měří v 5 letech 110 cm, tak má zcela normální výšku. Pokud pediatr požaduje vyšetření, musí být nějaký důvod. Vzhledem k tomu, že nejsou k dispozici růstová data, tak se...