Poradna děti

Na dotazy v poradně odpovídají:
prof. MUDr. Zdeněk Šumník, Ph.D.,
MUDr. Stanislava Koloušková, CSc.,
a doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc.,
z Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice
v Motole a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Váš dotaz bude po zodpovězení sloužit jako zdroj informací také dalším uživatelům se stejnými či podobnými obtížemi, z těchto důvodů jsou všechny dotazy zveřejňovány. Není nutné uvádět Vaše celé jméno, stačí jméno křestní nebo přezdívka. Žádostem 
o nezveřejnění nemůžeme vyhovět. Děkujeme za pochopení.
Další informace o poskytované službě najdete v plném znění prohlášení.

Položit dotaz do poradny

Vaše dotazy

Methimazol v těhotenství

Dotaz, 4. 11. 2021

Dobrý den, syn se od narození pohybuje +-3%. Podle všeho je menší než by měl být. V těhotenství jsem užívala léky na štítnou žlázu, Hypertyreóza léčenou Methimazolem. Obávám se aby to nemělo negativní vliv na růstový hormon a štítnou žlázu mého syna. Myslíte, že je v pořídku nízký růst a neměli bychom jenom přece navštívit endokrinologa? Předem děkuji za odpověď.

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 10. 11. 2021

Dobrý den, Určitý vliv na růst plodu v těhotenství by vaše léčba hypertyreozy mít mohla. Parametry při narození ale byly v pořádku. Po narození by již vaše léčba neměla mít vliv na růst sy...

101 cm v 5 letech

Dotaz, 2. 11. 2021

Dobrý večer rada by som sa poradila ohľadom výšky na 5 rok 101cm,podla endokrinologičky je jej výška v poriadku,skor sa jej nepozdáva váha 14,5kg.Podľa gastro doktorky je pomer výška váha správna ale výška je nízka.Poradíte mi či je potrebné to riešiť? Syn má 127cm a má 7r6m.

doc. MUDr. Marta Šnajderová, CSc., 10. 11. 2021

Dobrý den, výška vaší dcery je pod očekávanou výškou v porovnání s rodičovskou růstovou vlohou. Mezi 2. a 3. rokem života došlo k poklesu růstového tempa, po 3. roce až do současné doby je...

Nízký růst po předčasném porodu

Dotaz, 26. 10. 2021

Dobrý den, dcera má v současné době 33 měsíců, aktuální výška je 84 cm. Její růst je rovnoměrně rozložený v čase. Narodila se předčasně, císařský řez pro konec pánevní a podezření pro nízkou porodní váhu 2 kg, které se nepotvrdilo (2,49kg). Okolí nás upozorňuje na její malý vzrůst, je potřeba tyto hodnoty řešit? Děkuji za odpověď

MUDr. Stanislava Koloušková, CSc., 2. 11. 2021

Dobrý den, Výška 84 cm ve 33 měsících mimo rodičovskou predikci a zároveň mimo pásmo, které je pro naši populaci. Porod v 37. týdnu není žádným rizikovým faktorem, který by měl ovlivňova...

Pozdější nástup puberty

Dotaz, 26. 10. 2021

Dobrý den,ráda bych vás poprosila o názor na růst mého syna.Synovi je 13 let a 5 měsíců.Od poslední preventivní prohlídky ve 13-ti letech nevyrostl ani cm.Puberta u něj ještě nezačala.Vždycky patřil mezi větší děti.Nyní je drobnější a menší než většina kluků v jeho okolí. Docházíme na endokrinologii kvůli zvýšené hodnotě TSH 5,22. Děkuji za odpověď.

MUDr. Stanislava Koloušková, CSc., 2. 11. 2021

Ve vašem případě lze soudit, že půjde o pozdější nástup puberty. Mírné růstové zpomalení je pro to typické. Co se týká měření, předpokládám, že současné měření je v domácím prostředí a t...

Podezření na achondroplazii

Dotaz, 24. 10. 2021

Dobrý den, prosím o posouzení růstu mého syna. Podle lékařky je malý a má podezření na achondroplazii. Váhu má v půl roce 8,2kg. To mi k potencionální achondroplazii nesedí. Tempo růstu je sice pomalejší, ale plynulé. Jaký je Váš názor? Děkuji moc

MUDr. Stanislava Koloušková, CSc., 2. 11. 2021

Dobrý den, Pokud má váš lékař podezření na achondroplázii tak je nutné okamžitě navštívit příslušnou specializovanou ambulanci., aby se diagnóza potvrdila či vyvrátila. Hezký den.

Zpomalení růstu

Dotaz, 23. 10. 2021

Dobrý den, dcera Sára hraje aktivně tenis, má 4x týdně trénink a mám pocit, že se jí rok dva zpátky zpomalil růst. Držela se percentilového průměru až do 9let a nyní se v grafu posouvá na hranu až o dvě pásma. Vrstevníci ji až o hlavu přerůstají. Chtěla bych to zavčas řešit, abych něco nezanedbala. Měli bychom navštívit odborníka? Děkuji mockrát za odpověď.

MUDr. Stanislava Koloušková, CSc., 2. 11. 2021

Dobrý den, U vaší dcery je pravděpodobné, že puberta začne později na rozdíl od většinové populace a proto dochází “k růstovému opožďování“, což je dáno prepubertální růstovou rychlostí, která...

Růst na nižším percentilu

Dotaz, 21. 10. 2021

Dobrý den, syn byl relativně velký první rok, dále je pořád na nižším a nižším percentilu, přijde Vám to v pořádku nebo bychom to měli řešit a kde ? Pediatrovi to přijde v pořádku. U syna máme podezření na alergii na ořechy (testy na IgE nicméně vyšly negativní). V minulosti mezi 6-10. měsícem měl 3x otitis a 1x zánět předkožky, jinak zdravý (nyní čerstvě 3 roky, 93 cm, 14,8kg). Děkuji

MUDr. Stanislava Koloušková, CSc., 2. 11. 2021

Dobrý den, Váš syn roste mírně pod rodičovskou predikcí, mezi 2. a 3. rokem nedošlo k propadu růst, proto lez soudit, že se vyvíjí normálně. Doporučuji sledovat růst i nadále, ideálně v ročn...

Zbrždění puberty

Dotaz, 21. 10. 2021

Dobrý den, v závislosti na muj dotaz, který byl 9.10. zodpovězen přidávám doplňující údaje ohledně rustu syna. Muzete se prosím ještě podívat na informace ohledně výšky, zda by mohly ovlivnit Váš názor na podání nebo nepodání léku na zbrždění puberty? Moc Vám děkuji. Puvodní dotaz: Dobrý den, obracím se na Vás s žádosti o radu ohledně léčby mého syna. Synovi (nyní 10 let) byla diagnostikována časná puberta (opakové výsledky odběrů krve a magnetické rezonance jsou v pořádku, nebyla nalezena příčina). Dle posledního RTG zápěstí je jeho kostní věk 13 let. Je možné zahájit léčbu vedoucí k zastavení nebo zpomalení průběhu puberty v jakémkoliv věku nebo je zde věkový limit pro max. kostní věk? Odpověď: Dobrý den, z dodaných dat je obtížné posoudit, jestli blokáda puberty by měla význam. Obecně - kostní věk je pokročilý a zahájení léčby při tomto kostním věku by mohlo zastavit tzv. pubertální růstový výšvih a dospělá tělesná výška by mohla být ještě menší než u dítěte s časnou/ předčasnou pubertou.

MUDr. Stanislava Koloušková, CSc., 2. 11. 2021

Dobrý den, analýzou růstové křivky se jeví, že od 5. roku došlo k mírnému urychlení růstu, t.č. je však růstová rychlost konstantní – výšky mezi 8. – 10. rokem se pohybují kolem 90. percentilu,...

200 cm ve 13 letech

Dotaz, 20. 10. 2021

Dobrý deň je normálne že mam 13 let a 200 cm?

MUDr. Stanislava Koloušková, CSc., 2. 11. 2021

Dobrý den, Nepochybně je výška extrémní, ale není známo pohlaví, růstová data a stupeň puberty, nelze komentovat. Délka 90 cm po porodu je nesmyslná. S pozdravem

125 cm v 6 letech

Dotaz, 14. 10. 2021

Dobrý den, chtela jsem se zeptat zda je v poradku, ze dcera rychle roste. V necelych 6 letech ma 125 cm. Dekuji

MUDr. Stanislava Koloušková, CSc., 18. 10. 2021

Dobrý den, pokud je znám pouze 1 údaj, nelze se k růstu vyjádřit. Nyní je dcera v růstovém grafu výše, než by odpovídalo výšce podle rodičovské predikci. Dojděte zla svým dětským lékařem,...